Usein kysyttyä

  1. Kuinka kauan renkaat kestävät?
  2. Kuinka renkaita säilytetään?
  3. Kuinka vanhoja tarjotut pinnoitetut renkaat ovat?
  4. Milloin rengas puhkeaa?
  5. Mistä löydän tietoja renkaiden suorituskyvystä?
  6. Miten alhainen kulutuspinnan syvyys saa olla?
  7. Miten tunnistan hiljaisen renkaan?
  8. Mitä tietoja on saatavilla valmistajasta tai valmistusmaasta?
  9. Ovatko renkaat uusia?
  1. Kuinka kauan renkaat kestävät?

   Renkaan yleinen ikä on kymmenen vuotta. Yhdestä viiteen vuotta asiantuntevasti säilytetyn renkaan luokitus vastaa uutta rengasta. Renkaat vanhenevat fysikaalisten ja kemiallisten prosessien johdosta. Tämä koskee myös käyttämättömiä tai vähän käytettyjä renkaita. Vanhenemisen ehkäisemiseksi kumiseoksiin lisätään hidastavia aineita, jotka estävät hapen ja otsonin avulla suorituskykyä vähentäviä kemiallisia vastavaikutuksia. Täten asiantuntevasti myös useampia vuosia säilytetty rengas vastaa uutta rengasta ja sen käyttöominaisuus ei ole heikentynyt. Ole hyvä ja ota huomioon kuitenkin renkaiden suorituskyky. Keskivertoisella suorituskyvyllä (44 000 km / vuosi) kesärenkaita ei saa käyttää kauemmin kuin 3,5 vuotta ja talvirenkaita enintään 7 vuotta (edellyttäen, että renkailla ajetaan vain talvikaudella).  2. Kuinka renkaita säilytetään?

   Vanteettomia renkaita on säilytettävä pystyssä, vanteilla olevia renkaita taas lappeellaan. Säilytyspaikaksi on valittava pimeä, viileä ja kuiva tila. Sitä paitsi otathan huomioon, etteivät renkaat ole kosketuksessa bensiiniin, öljyyn tai rasvaan.  3. Kuinka vanhoja tarjotut pinnoitetut renkaat ovat?

   Koska alkuperäisen renkaan ikää ei saa selville pinnoituksen jälkeen, renkaiden jälleenmyyjät ja kumin valmistajien keskusliitto arvioivat pinnoitetun renkaan käyttöiän vain sen valmistuspäivämäärästä. Pinnoitetun renkaan käyttöikä alkaa valmistuspäivämäärästä ja kestää, kuten uusien renkaiden kohdalla, enintään 10 vuotta. Tiedoksi: Pinnoitetuille renkaille ovat voimassa luonnollisesti samat takuu- ja tuotevastuuoikeudet kuin uusille renkaille, alkaen valmistus- tai toimituspäivämäärästä.  4. Milloin rengas puhkeaa?

   Tähän kysymykseen ei valitettavasti ole yleispätevää vastausta. Tavallisia syitä ovat kuitenkin: A) Ajaminen liian alhaisella ilmanpaineella tai liian suurella kuormalla: jatkuvassa käytössä tämä johtaa kasvanneeseen käyttötyöhön ja tähän liittyvään renkaan termiseen rasitukseen. Tämän seurauksena yksittäiset renkaan osat eivät enää kestä rasitusta. Tämä voi ilmetä siten, että kulutuspinta aukenee äkillisesti tai rengas puhkeaa. B) Esteiden yliajaminen (kuten esim. korkeat reunakivet): ulkoisen vaikutuksen johdosta yksittäiset renkaan osat voivat vaurioitua, mikä on osittain nähtävissä (kuten kolhut tai repeämät) tai sitten ei, mikäli renkaan sisäosa on vaurioitunut. Seurauksena voi olla kuten kohdassa A) kulutuspinnan aukeneminen tai renkaan puhkeaminen. Mikäli kuitenkin tällaisella renkaalla ajetaan pitkiä matkoja suuremmalla rasituksella (korkeat nopeudet, painavat kuormat), vaurio voi suureta. Mahdollisia seurauksia: kulutuspinnan aukeneminen tai renkaan puhkeaminen. Yhteenvetona voidaan sanoa, että rengas puhkeaa, mikäli renkaan peruskestävyys tuhoutuu kuvailtujen syiden johdosta.  5. Mistä löydän tietoja renkaiden suorituskyvystä?

   Emme valitettavasti voi yleisesti arvoida renkaiden suorituskykyä, koska tämä riippuu monista tekijöistä, kuten esim. ajoneuvon painosta, ajotien päällysteestä sekä ajotavastasi.  6. Miten alhainen kulutuspinnan syvyys saa olla?

   Renkaan pito, etenkin märällä kelillä, vähenee huomattavasti jo kulutuspinnan urasyvyyden ollessa 4 mm. Renkaat voivat menettää kosketuksen tiehen siten, ettei ajoneuvoa voi enää ohjata tai jarruttaa. Siksi renkaiden urasyvyyden on oltava lainmukaisesti vähintään 1,6 mm. Kesärenkaat tulisi vaihtaa viimeistään 2,0-2,5 mm, talvirenkaat jo 4 mm urasyvyydessä. Urasyvyys mitataan urien syvimmästä kohdasta. Kohoumat sekä kosketuspinnan vahvistukset on jätettävä huomioimatta kulumisasteen arvioinnissa. Renkaan sivun ympärillä on useaan otteeseen merkitty lyhenne "TWI" (myös muut merkinnät mahdollisia). Nuolta seuraten on tunnistettavissa, ettei kulutuspinta yllä täysin syvyyteen tällä alueella. Syy: 1,6 mm syvyiseksi kuluneessa (lainmukainen vähimmäissyvyys) kulutuspinnassa on näissä kohdissa selvästi näkyvillä, että vähimmäiskulutuksen raja on saavutettu. Näin kauan ei kuitenkaan tulisi odottaa: testit osoittavat, että jo alle 3 mm syvyydessä pito vähenee reippaasti etenkin märällä kelillä!  7. Miten tunnistan hiljaisen renkaan?

   Renkaan sisä- ja ulkopuolella on yksittäisiä kumipaloja. Jos ne ovat epäsymmetrisessä järjestyksessä ja kulutuspinnan leikkaukset eivät yllä ulkosivuista renkaan keskiosaan asti, on kyseessä hiljainen rengas. Erityisen kulutuspinnan ja materiaalin (pehmeämpi kumiseos) ansiosta vierintävastusta kehitetään parhaalla mahdollisella tavalla siten, että pyörimisestä aiheutuva ääni kuten myös polttoaineen kulutus vähenevät selvästi.  8. Mitä tietoja on saatavilla valmistajasta tai valmistusmaasta?

   Saamme tarjoamamme renkaat suoraan valmistajilta. Koska paikalliset valmistajatkin ovat siirtäneet tuotantonsa kustannussyistä osittain muihin maihin, emme pysty takaamaan tuotantoa esim. Saksassa. Kaikki renkaat ovat kuitenkin tiukan eurooppalaisen tarkastuksen alaisia, mikä edellyttää renkaiden korkeaa laadullista tasoa. EU:n alueella myytävien renkaiden on täytettävä kyseinen normi. Merkintä "E" tai "e" renkaan kyljessä viittaa tähän.  9. Ovatko renkaat uusia?

   Tarjoamme vain uusia renkaita meneillään olevasta tuotannosta. Varastossa olevat tuotteet, jotka ovat vanhempia kuin kaksi vuotta, merkitaan DOT-tuotteeksi tuotantovuoden mukaisesti. Renkaan kyljestä löytyvästä DOT-merkinnästä näet tuotantoajankohdan kalenteriviikon tarkkuudella. Otathan kuitenkin huomioon, että renkaan materiaalin ominaisuudet voivat parantuvat silloin kun rengasta ei oteta suoraan tuotannosta ajokäyttöön, koska tällöin kumiseos saa enemmän aikaa kovettua tulevaa ajorasitusta ajatellen. Ammattijärjestöjen mukaan oikeanlailla varastoidut renkaat pysyvät kolme vuotta valmistuksesta tehdasuutena ja viisi vuotta uusina.  Käytämme evästeitä räätälöidäksemme sisältöä ja mainoksia, tarjotaksemme sosiaalisen median toimintoja ja analysoidaksemme liikennettä. Lisäksi tarjoamme sosiaalisen median, mainonnan ja analytiikan yhteistyökumppaneillemme tietoja siitä, miten käytät sivustoamme. Jos jatkat sivuston käyttöä, hyväksyt evästeemme.